Решението им е повлияно от промените в условията за пенсиониране

Близо 800 офицери са напуснали армията, заради промените в условията за пенсиониране на служещите.  


Броят на сержантите пък, пожелали да не служат повече в Българската армия, надхвърля 1000.


Цифрите бяха оповестени от „Офицерска легия „Раковски”, с уговорката че са неофициални. Сдружението поиска депутатите в Народното събрание да гласуват поправките поименно, за да знаят българските военнослужещи кой и как е гласувал за бъдещето им.


Промените за пенсионната възраст на военните бяха предложени от министъра на отбраната и предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години, а за старши офицери - 54.


Новото положение ще бъде гласувано в поправка на Кодекса за държавното и обществено осигуряване от Народното събрание и среща острата съпротива на членовете на офицерската легия.


Председателят й майор Иван Милов също е сред подалите т.нар. „рапорт” за напускане на редовете на армията.


„Променят се условията за пенсиониране в 89-та минута и защото в Европа, и в Евроейския съюз, и в НАТО не се прави така. А се даваше за пример, че в НАТО било така. В НАТО не е така. Всяка една страна сама определя правилата по които да се пенсионират нейните военнослужещи”, твърди майор Милов.


Постоянно се намаляват щатовете и тези, които останат в редовете на армията сега не са сигурни, че след година или  две няма да има нова поправка в закона с по-високо изискване за стаж или възраст за пенсиониране, отбелязват от Легията.


Тогава мнозина ще останат на улицата при поредната реформа или реорганизация, без право на пенсия, казват още офицерите.


Според майор Милов не напускат само хора, имащи право на пенсия, но и такива, които не виждат перспектива.


От Министерство на отбраната не предоставят официална информация за броя на напусналите в последните месеци военнослужещи, но отбелязаха, че броят на подалите рапорт за напускане, съобщен от представител на Легията, не отговаря на истината.  


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Данаил Глишев