На провинилия се лекар могат да бъдат отнети и лекарските му права, обясниха от БЛС

Уволняват лекаря от Спешна помощ - Варна, който в нетрезво състояние прегледа и инжектира пациент. На 6 декември 55-годишен онкоболен почина след спешно посещение на д-р Любомир Ризов. Прокуратурата разследва случая, при който се установи, че докторът е имал 1,7 промила алкохол в кръвта.


От този понеделник д-р Ризов не работи в Центъра за спешна помощ във Варна. Предстои уточняване дали уволнението му ще бъде дисциплинарно.


„В момента чакам юристът на службата да дойде и да изготви документа”, обясни д-р Антоанета Касабова, зам.-директор на ЦСМП – Варна.


Починалият пациент - Румен Колев, бил с около 40 градуса температура, разказаха от Центъра.


Касабова обаче защити д-р Ризов. „Знам медикаментите, които е направил и не смятам, че тези медикаменти могат да доведат, да причинят инфаркт и да доведат до смърт. Близките на този пациент са били доста скандални и са го притеснили в обслужването на пациента”, оправда го зам.-шефката на Спешна помощ – Варна.


По случая се е самосезирал и Лекарският съюз в града. Очаква се становище на етичната комисия.


Според д-р Светлин Митев, председател на БЛС – Варна, на провинилия се лекар могат да бъдат отнети и лекарските права. Другите възможни наказания до приключване на разследването са порицание и глоба.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Искра Урумова