Президентът посети почернения от масовото убийство град Нютаун

Президентът Барак Обама обеща да направи всичко по силите си, за да не допусне нова трагедия като тази в Кънектикът. Той посети град Нютаун, за да поднесе съболезнованията си към семействата на жертвите от масовата стрелба в началното училище.

 
Обама говори на възпоменателна служба в памет на жертвите с участието на представители на всички църкви. Той се срещна с близки на убитите в начално училище в Нютаун 26 души - 20 малки деца и шест пълнолетни жени. 
 
„Можем ли да кажем, че наистина правим достатъчно, за да дадем на всички деца в страната шанса да живеят щастлив живот? Ако трябва да сме честни, отговорът е „не”. Не правим достатъчно и ще трябва да се променим”, категоричен бе държавният глава.
 
Барак Обама отбеляза, че това е четвъртият път от началото на мандата му, когато утешава скърбяща след масово убийство общност. Той призна обаче, че нито един закон не може да премахне злото сам по себе си.
 
В същото време президентът обеща да ангажира през идните седмици хората от различни категории - от правоохранителните органи през психиатрите и учителите до родителите - в кампания за предотвратяване на подобни трагедии.
 
Междувременно, властите и жителите на няколко града в Съединените щати решиха да предприемат конкретни стъпки към премахването на оръжията от улиците.

В Оукланд, Калифорния граждани чакаха по 3 часа на огромна опашка, за да предадат пистолети, ловни пушки и карабини на общината срещу заплащане. Кметството обяви, че с пари от частен донор плаща по 200 долара на предадено огнестрелно оръжие. Някои от наредилите се на опашката предаваха по 4 оръжия.

В първото денонощие на инициативата бяха изкупени няколкостотин пушки и пистолети. Поради големия брой отзовали се на призивите за обезоръжаване от общината обявиха, че парите са свършили за часове. Анонимният донор се отзовал незабавно и осигурил сума, три пъти по-голяма от първоначално предоставената.