Енергийните експерти предупреждават, че резултатът може да създаде сериозни проблеми

На референдума в края на януари ще трябва да гласуваме „за” или „против” изграждането на нова ядрена централа. След месеци спорове, от въпроса отпадна името „Белене”.

 

И привържениците, и противниците на така наречената Втора атомна, обаче, смятат че чрез референдума хората ще трябва да кажат ДА или НЕ именно за АЕЦ „Белене”.

 

Енергийните експерти предупреждават, че резултатът от допитването може да създаде сериозни проблеми.

 

Разбиращите от енергетика сред обикновените хора не са много. Още по-малко са онези, които са наясно с ядрената енергетика. Въпреки това и разбиращите, и не разбиращите ще избират да се строи ли нова атомна централа или не.

 

Колкото и да слушаме политиците, пак трудно ще намерим отговор на въпроса къде да сложим хикс-а на бюлетината - върху ДА или върху НЕ.

 

В държавите, където често се правят референдуми - като Швейцария например, при допитване до народа се поставят най-често въпроси, които не са били част от предизборните програми на правителствата. Иначе казано – управляващите се обръщат към хората тогава, когато възникне ситуация извън предварителните им планове.  При нас въпроса се постави не от управляващите, а от опозицията.

 

Според енергийни експерти какъвто и да е резултатът от референдума, той няма да помогне на ядрената енергетика. 

 

Какви са алтернативите на ядрената енергетика, какви плюсове и минуси добавят специалистите към тях? За това ще говорим в следващото издание на "Въпросът за АЕЦ".

 

Какъв тип енергетика трябва да развиваме? Дайте ни вашия отговор ТУК.