„За празниците хората ще могат да стигнат до своите направления”, увери министърът

"Всички пътища ще бъдат отворени и пътуващите за празниците ще могат да стигнат до своите направления", заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

 

Към момента всички основни проходи са обработени и отворени, а между 12 и 14 часа се очаква да бъдат отворени за движение и направленията София - Варна, София – Бургас и София - Русе. До края на деня ще бъдат пуснати и пътят Шумен - Варна и Варна - Бургас.

 

От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират към всички граждани преди да тръгнат на път да се обадят на горещия телефон на агенцията 0 700 130 20, за да се информират дали са почистени пътищата, по които искат да минат.

 

"Притеснени сме от очакваното значително падане на температурите. Усилията ни са насочени към това да се отворят пътищата и те да бъдат обработени с химикали, тъй като очакваме сериозни заледявания", каза Павлова.

 

В някои общини в страната остава в сила бедственото положение заради лошите метеорологични условия. Най-критична е ситуацията в областите Варна, Разград и Добрич. Бедственото положение в Шуменска област вече е отменено. Все още 57 населени места са без ток.  

 

Затруднено е движението на някои влакове в Източна и Североизточна България, като до настоящия момент са отменени пътуванията на седем пътнически влака. Заради лошото време врати затвориха почти 500 училища в страната.
 
Стотици ще тръгнат на път днес за предстоящите празници. От Пътна полиция съветват да не предприемаме пътуване, ако автомобилът ни не е оборудван за движение при зимни условия.
 
От Бургас в петък сутрин започна възстановяването на движението на тежкотоварните камиони по републиканската пътна мрежа. Около 14.00 ч. се очаква да се възстанови трафика на ТИР-ове и камиони с тегло над 3,5 тона в Североизточна България.
 
От Агенция „Пътна инфраструктура” припомнят, че тежкотоварните автомобили с тегло над 10 тона ще могат да се движат само до 16.00 ч. днес. Тогава влизат в сила ограниченията заради очаквания повишен трафик за празниците.
 
Валежите в североизточната част на страната постепенно ще спрат. А за празниците ни очаква топло за сезона време. За Коледа температурите ще са над нулата.