Варна също се измъква от снежния капан

В Шумен ситуацията продължава да е сложна. Заради многобройните паркирани автомобили не могат да бъдат разчистени всички улици и колите могат да се придвижват само по централните артерии. Заради липсата на партини по тротоарите пешеходците също са по пътните платна.

 

В края на деня се нормализираха доставките на хляб и мляко, продукти, които липсваха в магазинната мрежа от вчера.

 

По нареждане на кмета Красимир Костов усилията ще се удвоят по разчистване на пътищата, за да се възстанови сметоизвозването и градът на не потъне в боклуци.

 

Междувременно се родиха две бебета, като родилката, която вчера беше докарана в Шумен с бронирана верижна машина е родила здраво момченце.

 

Затворена за движение остава автомагистрала „Тракия” в участъка Бургас – Карнобат, като алтернативен път се използва този през Айтос. Към момента все още в някои от селата в Община Руен остава в бедствено положение, макар елекрозахранването да е възстановено. Авариите и електричеството в Обзор и селата около Несебър също е възстановено.

 

До късния следобед  обаче движението до Слънчев бряг бе парализирано от километрично задръстване. Автомобили, микробуси и над 40 ТИР-а очакваха пътя Бургас-Варна и Ришки проход да бъдат отворени. Сред блокираните бяха автобуси с турски и румънски туристи и семейства с деца. Шофьорите на ТИР-ове обаче ще останат тук за трета нощ, след като стана ясно, че през прохода ще минават само леки автомобили до 10 тона без ремаркета и полуремаркета.

 

Снежната блокада във Варна също отпадна, всички основни пътища към града са отворени. Главните улици на морската столица вече са почистени, летището възобнови работа, пристанището е отворено за натоварени кораби. Продължава почистването на малките улици и междублоковите пространства. През деня от пътното управление призоваха гражданите да приберат закъсалите по магистрала „Хемус” коли.

 

Шест общини в областта остават в бедствено положение, две села са без ток, но към тях екипи пробиват път, за да бъде отстранена аварията. С един от хеликоптерите „Пантер” е доставена кръв за болниците в Добрич и Силистра. Над 70 бездомници са настанени в общинския социален център.