Ще ги обвиним за безработицата, навалицата в болниците и изядените лебеди

„Защо правителство се чуди още за идеята гастарбайтерите от България и Румъния да бъдат разубедени с медийна кампания. Колебанието в случая ще е фатално…,” пише в самокритична статия днешният „Мирър”. Британският вестник се включи в коментарите около разбунилия духовете на Острова въпрос – как да бъде предотвратена имигрантска вълна от двете балкански държави след отпадането на ограниченията за гражданите им на британския трудов пазар.

Ако не ги искаме, дайте да им спретнем един културен шок”, призовава журналистът Брайън Рийд. „Да кажем в праймтайм по българските и румънските телевизии:

Скъпи имигрантски орди,

По улиците ни няма злато, а по-скоро петна от кръв и локви от повръщано, благодарение на разпуснатото ни пиянство. Това поне ще ви отвлече вниманието, за да не забележите празните витрини, пръснати между малкото работещи бизнеси – магазините „всичко за 1 лира” и биукмейкърските пунктове.

Не само, че времето ни е безмилостно мрачно, ами и самите ние не си го понасяме. На снега, дъжда и слънцето вече им викаме снежни бури, наводнения и невиждана суша, за да се паникьосваме.

Диетата ни се състои от първо, второ, трето – пържено, възсолена вечеря, супер сладък корнфлейкс, а картофките минават за задължителна гарнитура към всичко.

Ще ви посрещнем с огромна безработица. Единствената работа, на която можете да се надявате е тази, която ние не искаме – може да берете зеле на открито или да търкате тоалетните на богатите… за 2 лири на час.

Ако искате кола, бензинът и данъкът ще ви струват цяло състояние. Пригответе се и за задръстванията. За да се качите на влака пък трябва да спечелите от лотарията „Евромилиони”, ако се качите на колело, може да ви отнесе някой любител на „Топ Гиър”.

Къща няма да си купите. Просто вече не ги строим. Никой не ги и продава, защото си мисли, че струват повече отколкото реално струват.

Шансът вашето дете да получи най-доброто образование е минимален, както и възможността някога да станете министър-председател, ако не сте поставяли в устата си някой от приборите в двореца „Уиндзор”.

Животът ни се управлява от сбирщина от дендита и PR специалисти с връзки, които сляпо влачат икономиката към дъното и водят идеологическа война с бедните и обществения сектор.

И ако все още ви се идва тук, запомнете:

Заради цялата тази истерия ще бъдете обвинени, че крадете работата ни, общинските жилища, че правите опашка пред лекарския кабинет, че ни ядете лебедите в парковете и ще чуете най-категорично да ходите на м****та си, откъдето сте дошли…

Въпреки че, ако трябва да сме честни, това последното няма нужда някой да ви го казва. Е, все още ли ви се идва?”