Градовете, в които се очаква да се съберат недоволни граждани, са Пловдив, Варна и Благоевград

Протестите срещу високите сметки за ток продължават. Градовете, в които този следобед се очаква да се съберат недоволни граждани, са Пловдив, Варна и Благоевград.

 

В Пловдив недоволството прерасна в саморазправа. Два автомобила на компанията-разпределител EVN изгоряха напълно пред централата на дружеството. Колите са запалени умишлено. В протеста се включиха хиляди.

 

В Пловдив близо 2 хиляди души излязоха да протестират не само срещу високите сметки, но и срещу неправомерната смяна на електромерите им.

 

Силва също се включи в протеста. Този месец сметката й за ток е двойно по-голяма - 700 лева.

 

„Казват, че има 10 дни повече, но предния месец имах 348 лева. Ако сметнем, че е двоен периодът, да е двойна сумата, а те са 10 дни поне - една трета отгоре трябваше да бъде. Имам един климатик и когато е по-студено си паля печка с дърва и въглища, която е в хола. Имам съдомиялна, която не съм ползвала от три месеца точно поради тази причина - да правя икономия на ток”, сподели Силва Саркизова.

 

Жената е самотна майка с три деца и само тя работи в семейството. „Откъде да взема да ги платя? Аз имам 500 лева заплата. Аз фабрика ли имам? Убедена съм, че те помпат електромерите, както таксиметровите шофьори. Няма друг вариант”, допълни Силва Саркизова.

 

В нощта между събота и неделя бяха  запалени два автомобила на EVN пред централата на дружеството. Охранителна камера е заснела подпалвачите - двама маскирани мъже. В съобщение до медиите австрийската компания заявява, че това е вандалски акт, насочен не само към собствеността на дружеството им, но и към всички техни сътрудници, осигуряващи електроснабдяването на над милион и половина клиенти.

 

Днес следобед отново ще има протести пред EVN.