Това ще стане с промяна на ставката, която абонатите плащат на компаниите заради загуби по мрежата

След три дни протести срещу енергийните дружества, се появи „светлина в тунела”. Според ДКЕВР има вариант сметките да намалеят. Това ще стане с промяна на ставката, която абонатите плащат на компаниите заради загуби по мрежата.

Сега всеки месец потребителят покрива със сметката си и 15% загуби на енергото. Тези загуби са заради кражби или лоша инфраструктура. Ако проверката на регулатора установи, че всъщност по трасето се губи по-малко, сметките ни също ще намалеят.

От енергийния регулатор признаха, че в момента клиентът е в неравностойно положение спрямо енергийните дружества.    

„Всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение по отношение на дружествата, ще бъдат основно ревизирани. Трябва да бъде определен и конкретно посочен периодът на отчитане и той да е в рамките на 30 дни”, заяви и.д. председател на ДКЕВР Андон Роков.

Освен това ще се определят и по-кратки срокове, в които всяка жалба да получи своя отговор от енергийното дружество, а фактурите едва ли ще изглеждат по същия начин като сега. Всички това се очаква да подобри качеството на услугата.

„Тези дружества съществуват благодарение на всички нас. В този смисъл загубата на доверие за един продължителен период от време, липсата на работа с потребителите, липсата на внимание към всеки един човек, към всеки един проблем, доведе нещата дотук”, коментира още Роков.

Какво точно да се промени в общите условия ще обсъдят държава, потребители и ЕРП-тата. Това ще отнеме минимум месец. След това комисията може да приложи решеното.  

Но по-същественият въпрос е дали има излишни неща, за които плащаме, и кое от тях трябва да се премахне, а това се решава от законодателя.

Същевременно от ЧЕЗ обявиха, че ще върнат парите на хората, ако се докаже, че високите сметки за ток са надписани. Дали има такива случаи, ще установят проверките, които текат в момента. В една от тях се включи и ресорния министър Делян Добрев. Според него за да не се стига отново до такава ситуация, е необходима кардинална промяна в ценообразуването и въвеждането на така наречените „умни електромери”.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обвини бившия председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев, че е допуснал  грешки при определянето на цените на тока.

Иначе протестите срещу сметките продължиха и днес. В София стотина души се събраха пред сградата на ДКЕВР по обед. Във варна шествието беше по- многолюдно.

 

Над хиляда души излязоха по улиците на Морската столица. Този път шествието беше спирано няколко пъти от полицейски кордон, но хората променяха маршрута постоянно. Повече от два часа скандиращите обикаляха центъра на Варна, но не успяха да стигнат до сградата на компанията Енерго - про. До явни сблъсъци с полицията не се стигна, не са регистрирани и вандалски прояви. По неофициална информация цивилни полицаи са извеждали хора от тълпата. Недоволните се заканиха, че утре вечер отново излизат с искане енергодружествата да бъдат изгонени от страната.

 

Там снощи се стигна и до сблъсъци с полицията и арести. За трети пореден ден по улиците излязоха и пловдивчани.

 

Повече по темата гледайте във видеото