Решението дойде след серия от протести на хора с редки заболявания

Здравната каса ще плаща за лечението на осем редки заболявания от тази година. Дългоочакваната новина беше обявена от здравния министър Десислава Атанасова в студиото на „Здравей, България”.

Решението дойде след серия от протести на хора с редки заболявания, последният от които беше в четвъртък.

Списъкът на заболяванията трябва да излезе днес на сайта на здравното министерство.

Същевременно министърът съобщи, че днес е Световният ден за борба с онкологичните заболявания при децата. По този повод има различни събития в цялата страна.

В София, в болница ИСУЛ, ще бъде открит дневен център за деца. Подготвени са и рекламни материали за Фонда за лечение на деца в чужбина.

По думите на министъра от средствата в този фонд миналата година са се възползвали 715 деца. За тяхното лечение са отделени 10 милиона лева.

„Молбите са хиляди, но средства се отпускат само за тези, които не могат да бъдат лекувани в страната”, уточни Десислава Атанасова.

Министърът коментира и случая с 4-месечното бебе, което не беше прегледано, въпреки че екип на Спешна помощ пристигна в дома им.

По случая е разпоредена проверка.

„Става въпрос за спешно повикване на адрес, с 4-месечно бебе с усложнения. Отишъл е екип с педиатър. Това е било 17-ото повикване на същия този лекар”, обясни Атанасова.

По думите й в случая има известно забавяне от подаването на сигнала до пристигането на екипа, което се дължи на бавно прехвърляне от телефон 112 на Спешния център.

„Когато екипът отива на място по думите на лекаря, а и от обясненията на директора на Спешна помощ, заварва едно много агресивно семейство, което може би в тази ситуация реагира по този начин на забавянето”, коментира здравният министър.

Според нея агресията срещу лекарите напоследък не е малка, затова са предприети редица законови промени, които да защитават медиците.

Освен това има закон, който в момента се подготвя, чиято цел ще е да уреди правата и задълженията на пациентите.

„Основният проблем е недостигът на екипи и той е най-осезаем в София”, коментира Десислава Атанасова.

През януари са регистрирани 142 000 повиквания на Спешна помощ, което е сериозен ръст.