Съобщи за изненадващото си завръщане в “Туитър”

Със серия от съобщения в „Туитър” венецуелският президент Уго Чавес обяви, че се е завърнал от Куба. Чавес прекара повече от два месеца на „Острова на свободата”, където се възстановяваше след хирургическо лечение на раково заболяване.

Отново сме в родната Венецуела. Благодаря ти, Боже!”, гласи единият от трите туита, съживили акаунта на венецуелския лидер за първи път от ноември. „Напред към победата. Ще живеем и ще триумфираме!”, пише в друго възторжено съобщение социалистът, който благодари на Фидел и Раул Кастро за грижите в Куба и на венецуелския народ за любовта.

Вицепрезидентът Николас Мадуро обяви в телевизионно обръщение, че Чавес е пристигнал в ранните часове на деня и е откаран във военната болница „Карлос Арвело” в Каракас, където лечението му ще продължи, предаде АП.

Завръщането на Чавес във Венецуела идва броени дни, след като правителството разпространи първите снимки на държавния глава от два месеца насам. На тях венецуелският президент е в компанията на двете си дъщери, на лицето му грее усмивка, а в ръцете си държи издание на кубинския официоз „Гранма”. От посрещането на президента в Каракас снимки обаче не бяха публикувани.

До момента липсва и официално обяснение за изненадващото завръщане на Уго Чавес в понеделник. Коментарите на официални представители в последно време не бяха еднозначни – не беше ясно кога лекарите ще разрешат да отпътува от Хавана.  

След новината, че латиноамериканският лидер е отново на венецуелска земя държавната телевизия завъртя кадри от приповдигнатото настроение по време на кандидатпрезидентската кампания миналата година, когато избирателите скандираха и пееха: „Чавес – сърцето на нацията”.