Те бяха категорични, че ако ситуацията не се промени, ще се обединят с българите и пак ще блокират пътя

Към ескалиращото недоволство в страната се присъединиха и ромите от квартал „Филиповци”, които се включиха и в масовите протести в неделя, 24 февруари.

По думите на зам.-председателя на „ЕВРОРОМА” - Януш Йорданов, ромите протестират срещу високите сметки за ток и срещу автомагистрала „Люлин”, която прави квартала им отделна част от София.

Той обясни, че ако преди сметките за ток са били около 100 лева, то сега са били в размер на 700-800 лева.

„Не знам как да си обясня разликата, просто нещо са направили. В цяла България е това”, отбеляза зам.-председателя на „ЕВРОРОМА”.

Протестираща обясни, че сметката й за декември е на стойност 380 лева, а тази за януари – 370 лв., докато миналата година по същото време, когато е било -20 градуса, сметките били около 200 лв.

„Просто това не е възможно. Работя за 350 лв., а сметката ми е 370 лв.”, заключи жената.

На  въпрос как така ромите са решили да протестират, Януш Йорданов обясни, че при положение, че „всичко живо се е вдигнало” и те решили да се включат.

„Сама птичка пролет не прави. Вдигна се цяла България и затова ние решихме да подкрепим нашите сънародници. Ако продължава това, ще се съберем с българите от другата махала и ще затворим пак пътя, ако трябва и още два пъти ще го затворим, докато не се разберем”, заяви друг протестиращ.

Един от ромите предположи, че случилите се промени в управлението на страната са били предварително дирижирани.

За днес, 25 февруари, отново има насрочени протести. В София и Варна недоволните ще се събират около 18 часа.

Жители на четири петрички села също излизат на протест от 16 часа днес. Те ще затворят за около два часа пътя за Кулата. Хората са недоволни от това, че заради строителството на Лот 4 от магистрала "Струма" трафикът от международния път Е-79 е пренасочен през селата им.  

Повече за протестите на ромите гледайте във видеото.

Репортер: Нина Димитрова