Обеща ги Дянков, но не са преведени, оплака се проф. Николай Овчаров

В края на управлението на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков обеща 250 хил. лв. за окончателното завършване на етап от разкопките на Перперикон, но средствата още не са пристигнали.

 

Завършването на акропола е една 14-годишна работа, която с тези пари можем да завършим през 2013 г.”, каза в „Здравей, България” проф. Николай Овчаров. Перперикон е един огромен град, отбеляза археологът. Средствата обаче ще позволят да бъдат довършени акрополът и дворецът-светилище. „Заедно с вече направената инфраструктура, този най-известен археологически обект в страната, ще има доста добър вид”, каза проф. Овчаров, който очаква повече от 200 – 250 хил. посетители годишно.

 

„С две думи всичко необходимо от бюрократична гледна е направено. Въпросът е, че сега, като че ли има един страх в служебния кабинет да не се направят някои грешки или може би кърпенето (на бюджета, бел.ред.) ги спира”. Така си обяснява забавянето на институциите археологът. Разкопките обаче не могат да чакат, напротив трябва да започнат до месец.

 

Повече по темата можете да научите от видеото.