Десните излизат с леви обещания, показва прочитът на вестниците тази сутрин

Доскоро управляващата партия ГЕРБ води с 30%, а БСП е втора с 16%. Шокиращи данни от американско изследване са взривили част от социологическата гилдия у нас и водещи партийни централи, пише в днешния си брой „Преса”. Числата, които са необясними за анализаторите, се разпространяват от ухо на ухо в политическите среди и предизвикват бурни реакции – от пълно отричане, до скрито задоволство.

 

Такава огромната разлика, при продължаващите протести и критики за управлението на държавата, няма обяснение, коментират авторите на статията. Проучването било направено от американска фондация, със знанието на посолството на САЩ в София. Успоредно изследване на френски екип почти покривало американската анкета, споделят социолози.

 

И другите акценти от печата:

 

Рекорден брой чужди наблюдатели – 242, ще изпрати за изборите у нас Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, обръща внимание „Труд”. Мисията е стандартна, а не разширена, но на изборите през 2011 и 2009 г. в България идваха ограничени мисии от по 21 души, отбелязва ежедневникът.

 

„Монитор” обръща внимание на двумесечната амнистия за лихвите върху задълженията към държавата, натрупани през 2012 г., каквато обещаха предизборно от ГЕРБ, в случай, че поемат отново властта. 5 млрд. преки чужди инвестиции в производството, удължаване експлоатацията на блоковете в АЕЦ „Козлодуй”, запазване на валутния борд и 10% плосък данък, възстановяване на ДДС до 10 дни, запазване на парите за майчинство и връщане на швейцарското правило за пенсиите, работни места в 1 000 предприятия са част от останалите ангажименти, с които се обвързват ГЕРБ-ерите.

 

Пълния преглед на печата гледайте във видеото.