Минималната работна заплата да стане 300 евро, поискаха от Българската стопанска камара

Шокиращи данни за заетостта у нас изнесе председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев в предаването „Здравей, България”. Той цитира цифри от НСИ, които сочат, че в момента реалната безработица е 19,2%, а само младежката безработица е 44,3%.

 

По данните за последните четири години са загубени над 350 000 работни места.

 

„Това е катастрофа”, коментира Божидар Данев. По думите му мерките, които в момента може да вземе служебното правителство, са палиативни. „Бъдещото управление трябва да се промени коренно”, допълни той.

 

Данев сравни ситуацията с кораб с пробойни, за който се купуват кофи и помпи, за да изливат водата, а не се запушват пробойните.

 

„Цифрите изискват стратегически и тактически мерки”, коментира икономистът проф. Боян Дуранкев. „Тъй като сме член на ЕС, това нещо не може да продължава”, каза още той.

 

Според него стратегическите цели на следващото правителство трябва да са ограничаване и дори премахване на безработицата.

 

„Там, където частният бизнес не е способен да създаде заетост, държавата трябва да го направи. Следващото правителство ще има голяма възможност за това”, заяви Дуранков. Според него до края на следващото правителство, минималната работна заплата трябва да стане около 300 евро.

 

Мненията на експертите се разминаха по темата дали трябва да остане плоският данък. Според проф. Дуранкев категорично трябва да отпадне, а Божидар Данев пък е на мнение, че плоският данък трябва да остане.

 

„Последните 23 години се оказа, че частният бизнес не е в състояние независимо от плоския данък от ниския корпоративен данък да генерира заетост, да бъде социално отговорен, да бъде почтен и морален”, заяви проф. Дуранков. „Бизнесът доста се е напечелил тези години, но е забравил и за заплатите, и за инвестициите. Този проблем не е само български”, смята професорът.

 

Целия разговор гледайте във видеото