Срокът за приключване на проверката, разпоредена от Сотир Цацаров, е 12 април

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по сигнала, подаден от лидера на „Коалиция за България” Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, бизнесмени, магистрати и обществени личности. Това съобщиха от Прокуратурата. 

 

Проверката е разпоредена съобразно Закона за съдебната власт и се се извършва в Министерството на вътрешните работи, лично от прокурори от СГП и Специализираната прокуратура.

 

Проверяващият екип, състоящ се от десет прокурори, се ръководи от градския прокурор Николай Кокинов и Роман Василев – зам. градски прокурор.

 

Срокът за приключване на проверката е 12 април. До 16 април проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за истинността на сигнала.

 

По закон СРС-та се използват за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления. Подслушвани могат да бъдат хора, за които се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления, както и хора, които вероятно са използвани за престъпление.


Право да поискат използване на СРС-та имат само МВР, ГДБОП, Гранична полиция, ДАНС и прокуратурата. А разрешенията се дават от съда. Има обаче едно голямо изключение - в случаите на непосредствена опасност от извършване на тежки престъпления, СРС-та могат да се използват и без разрешение на съда, нужно е само разпореждане на министъра на вътрешните работи.  


Въпреки ясните разпоредби, Законът за специалните разузнавателни средства беше преработван 10 пъти за последните четири години, а скандалите около незаконни или изтекли в медиите СРС-та бяха десетки. Най-големият – през 2011 г. са разпространени записи от телефонни разговори между Бойко Борисов и Ваньо Танов, в които премиерът нарежда на шефа на Агенция „Митници” да спре акция в бирената фабрика на Михаил Михов - Мишо Бирата. Оказа се, че записите са част от законни СРС-та, но така и не стана ясно как те са изтекли в медиите.


Други записи пък бяха официално разпространени от вътрешния министър. В края на 2009 г. Цветанов обвини трима лекари за смъртта на недоносено бебе. Бившият вътрешен министър дори прочете събраните по случая СРС-та от трибуната на Народното събрание. 


Впоследствие се оказа, че доказателствата сочат, че медиците са невинни. А Цветанов отказа да обясни как и защо въобще са подслушвани разговорите им.


След редицата скандали парламентарната комисия за контрол на СРС-тата излезе с доклад, в който заявява, че липсва контрол над разузнавателните средства. Освен това е установено неправомерно използване на СРС-та от органите на МВР и ДАНС, както и че има предпоставки за използването на информацията от тях за политически цели. Последствия от този доклад нямаше.