Морето вече е отнело около 20 метра от пясъчната ивица

Северния плаж в Приморско изчезва. За това са притеснени жителите на черноморския град, които с всеки изминал ден забелязват, че морето отнема сантиметър по сантиметър от плажната ивица и се страхуват, че това ще провали туристическия сезон.

 

Освен че отнема от пясъка и заличава плажа, морето подкопава и морския бряг.

 

Бизнесът в Приморско има свои идеи как да реши проблема и по този начин да спаси поминъка си. От своя страна общинската администрация търси съдействие от учените в БАН.

 

Северния плаж в Приморско започнал да изчезва драстично след морските бури през февруари 2012-та. В началото на миналото лято местните насипали пясък на плажа, за да спасят сезона, но морето продължило да краде от ивицата. Според хората в града проблема идва от изградените през 1985 година бетонен кей и Пристанището на бившата Резиденция перла, които застават на пътя на морското течение.

 

„Направихме запитване към Басейнова дирекция и те ни върнаха отговор, че наистина това е проблема на Приморско за изчезването на плажа”, коментира Златин Бодуров.

 

Изкуствените съоръжения пречат течението да върне на място пясъка,който взема от Северния плаж

 

Според местните от Февруари месец миналата година до момента морето е отнело около 20 метра от пясъчната ивица.

 

След като миналата година морето показало, че с изкуствено насипан пясък, Приморско няма да си отвоюва пясъчна ивица сега управата търси помощ от всички институции. Изпратили писмо до БАН, преди ден получили отговор.

 

„За другата седмица се подготвя екип, който ще дойде и ще излезе със научно-обосновано становище, на което ние трябва да легнем, за да можем да изпълним последващите си действия”, каза Милчо Милев, зам.-кмет община Приморско.

 

В Приморско са убедени, че изграждане на буна в южната част на плажа ще реши проблема частично. Другото е да получат разрешение от собствениците на Резиденция Перла, за да направят път за морето през кея и пристана.

 

Репортер: Цеца Алексова