В края на април ще е ясно продължава ли да има желаещи за приватизацията на „Товарни превози”

Няма да има съкращения в БДЖ, обещават от новото ръководство на дружеството. На 2 април на председателското място на борда на директорите застана Велик Занчев, досегашен изпълнителен директор. Пред Нова телевизия Занчев обясни какви са плановете за оздравяване на железниците.

 

Основните очаквания, които трябва да покрият от БДЖ са намаляване на разходите и по-добър резултат, без обаче това да коства кадри.


Съкращение на персонала няма да има, просто ще оптимизиране дейностите – оптимизация в експлоатационните дейности. Оттам ефектът ще бъде намаляване на разходите и подобряване на финансовия резултат на „БДЖ Груп”, обяснява Велик Занчев, председседател на борда на директорите на БДЖ. 


Разговорите с кредиторите продължават. Краткострочният план е да се договори разсрочване на дълговете на дружеството, които в момента са 716 милиона лева. 


На дневен ред продължава да стои и взимането на спасителен заем от Световната банка. По сметки на министъра на транспорта Кристиан Кръстев това са около 200 милиона. След това планът е държавата да увеличи капитала на дружеството. И тъй като служебният кабинет няма правомощията да тегли заем - стъпките са само подготвителни.


В края на този месец трябва да стане ясно продължава ли да има желаещи за приватизацията на „Товарни превози”. Засега интерес проявяват три компании. По тяхна молба срокът за конкурса беше удължен. Ако се забави още, решението за приватизацията вероятно ще трябва да вземе следващия кабинет. 


Повече по темата гледайте във видеото.