Партиите подменят лицата на протеста, смята един от лидерите на гражданските протести

Граждански номинации заваляха след протестите в навечерието на извънредния парламентарен вот. Ще влязат ли обаче обикновените хора в Народното събрание е въпрос, на който се опита да отговори в „Здравей,България” Янко Петров, един от лидерите на протеста.

 

Заедно с Ангел Славчев и Дончо Дудев, Петров е сред създателите на Движение „Граждански контрол”, което ще се включи в изборите на 12 май. То ще излъчи свои кандидати чрез листите на партия "Демократична гражданска инициатива" с председател Стефан Пеев.

 

Протестиращите пуснали в интернет платформа, чрез която може да се кандидатства за депутат. „Оказва се, че хората са толкова омерзени от политиката, че до момента са подадени заявки от едва 20 души”, каза Петров.  

 

„Като гледам PR стратегиите на партиите – от една страна да си закачат значка на протестиращ, а от другата страна - значка на някоя известна личност, спортисти в повечето случаиявно доверието на хората е паднало толкова, че те трябва да правят евтин PR. Партии, които са се доказали като губещи, или такива, които не знаят какво правят вътре, в момента си закачат какво ли не, опитват се да се облекат и да излязат на пазара наново. Не става, хората загубиха доверието”, коментира още протестиращият.

 

Петров обвини политическите сили и в опит да подменят лицата на протестите с нови, за да могат да кажат после, че включват в листите си протестиращи.

 

Целия разговор с Янко Петров гледайте във видеото.