По думите му организацията на изборите в чужбина е била безупречна

Изборният ден е минал успешно и е бил организиран добре. Това е коментара на служебният премиер Марин Райков. Той обаче все още очаква информация за онези 350 хиляди бюлетини, които бяха открити в печатница „Мултипринт” в Костинброд. Очаква информация и за това, дали не е имало и други количества, отпечатани над поръчката.  

 

Ангажиментът на МВР е бил да охранява бюлетините до 8-ми май. След това отговорността за опазването на брака е на печатницата. Остава въпросът, дали в нощта преди акцията на ДАНС и прокуратурата машините не са произвели и други бюлетини

 

Това което е ясно според договорът на Министерския съвет с „Мултипринт” е, че са поръчани около 8 милиона и 300 хиляди бюлетини. Бракът според стандартите е около 2 процента сиреч  160 хиляди бюлетини. Това е доста по-малко от откритите 350 хиляди бюлетини на 10-ти май.

 

Оказва се обаче, че възложителят на поръчката – Министерския съвет не се интересува от брака – дотолкова доколкото той си е за сметка на печатницата. Държавата не плаща - така че и не следи за въпросния брак. 

 

Премиерът Марин Райков чака официално отговор на въпроса – какво представляват въпросните 350 хиляди бюлетини. „Чакам със затаен дъх”, каза Райков.

 

Що се отнася до коментарите, че човек от МС е разпитван – оказва се че човекът е главният секретар Росен Желязков и не е бил разпитван от разследващите. „Зададени са му няколко въпроса”, уточни Райков.

 

Въпреки случая с бюлетините премиерът отчете като успешен изборния ден що се отнася до създадената от него организация. Призова политическите партии да не обвиняват служебния кабинет заради незадоволителните си резултати. И още да не горят мостовете по между си, за да могат да създадат стабилно правителство.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.