Порой от “десни” оставки последваха изборите

Резултатите от предсрочния парламентарен вот в неделя са водеща тема на страниците на вестниците и днес. 30,738% за ГЕРБ, 27,059% за БСП, 10,452% за ДПС и 7,359% за „Атака” – това са по-подробните данни за привлечените от водещите четири партии гласове, които публикува тази сутрин „Труд”. Ежедневникът дава и разпределението на депутатските места, което следва от посочените проценти – 98 народни представители ще има в парламентарната група на бившите управляващи, "Коалиция за България" ще е с 86 депутати, 33 за ДПС и 23 за „Атака”.

 

Вестник „24 часа” е избрал да представи резултатите от изборите, оцветявайки картата на България с цветовете на четирите партии, които ще бъдат представени в следващото Народно събрание.

 

Най-високият вот – 59,77% е за ДПС в Кърджали. Коалицията на НДСВ и Касим Дал „Център - Свобода и достойнство” е получила 7,41% от гласовете в Турция. ГЕРБ даде на БСП 12% от своите гласове през 2009 г. Сред гласувалите за БСП в неделя 12 на сто са пуснали бюлетината на ГЕРБ преди четири години, показва социално-демографският разрез на данните от екзитпола. Обратно – от гласувалите за ГЕРБ, само 2% са били избиратели на "Коалиция за България" на миналите избори.

 

Сред избраните няма с девствен морал”, заявил служебният премиер Марин Райков в „Труд”, който препоръчва на партиите в бъдещия парламент смирение и отговорност пред лицето на социалните страдания на българския народ, който очаква толкова много от тях.

 

25% гласували останаха без свои хора в парламента. Около 50% се очаква да е окончателната избирателна активност на парламентарния вот, т.е. - с около 10% по-ниска от изборите през 2009 г., когато 60,2 на сто от избирателите се бяха разходили до урните, пише още „Труд”.

 

Вестник „Сега” излиза с карикатура, на която победителите от изборите гордо носят урна, следвани от опечалените с оставките. Порой от оставки на десни лидери последва резултатите от вота, отбелязва печатното издание. След като стана ясно, че не влизат в парламента, от постовете си се оттеглиха Иван Костов, Емил Кабаиванов, Меглена Кунева, а съдбата на Яне Янев ще се решава на заседание на РЗС на 2 юни.

 

Останалите водещи теми от печата ще научите от видеото.