Нарушението е извършено в котленското село Ябланово на 5 май

2000 лева глоба отнесе лидерът на ДПС Лютви Местан заради агитация на турски език. Санкцията е наложена от областния управител на Сливен Марин Кавръков.

 

Нарушението е извършено в котленското село Ябланово по време на събора "Герлово пее и разказва" на 5 май. С това е нарушен Избирателният кодекс, където се казва, че предизборната кампания се води на български език.

 

Според Кавръков деянието е с висока степен на обществена опасност и заради това е наложена максималната глоба. По думите на областния управител Местан не е обикновен партиен функционер, той е народен представител и този закон е гласуван в негово присъствие.

 

Областният управител на Сливен добави още, че досега няма случай на глобяване на председател на партия, защото хората, които е трябвало да го направят, са се съобразявали с политическата конюнктура. Той бе категоричен, че изпълнява закона.

 

Областният управител е постановил глоба от общо 3000 лева и за кмета на селото Джемал Чобан, който е глобен с 2000 лева също за агитация на турски език и с 1000 лева, защото е използвал безплатно за целите на предизборната кампания на ДПС публичен ресурс. Съборът е бил финансиран от община Котел като част от културния календар на общината.

 

Наказателните постановления могат да се обжалват в седемдневен срок пред Районния съд в Котел.