За да намалят дълговете си, българските семейства използват спестявания, годишни бонуси и дивиденти

Политическата несигурност в страната, по време и след изборите, е довела до стремеж на домакинствата да намалят задълженията си към банките, отчитат кредитни консултанти. 

 

За да намалят дълговете си, българските семейства използват спестявания, годишни бонуси и дивиденти или възможностите за рефинансиране на задълженията си при по-изгодни условия.

 

И уличните протести през февруари, и предизборната кампания са увеличили предпазливостта на хората. След кризата, дори сме станали, ако не по-спестовни, то поне по-наясно със сметките си, казва консултантът по кредити Тихомир Тошев. 

 

„Бих казал много пресметливи и отговорни млади хора, защото те вече са видели уроците от кризата, дори въпреки че самите не са имали кредит, почти всеки от тях е имал роднина, познат, приятел, колега, който преди кризата е изтеглил малко по-смело на високите цени на жилищата. Но това е другият момент, който мотивира младите хора - спадът на цените на недвижимите имоти, които средно с 40% спаднаха по време на кризата”, обясни Тихомир Тошев.    

 

Как изглежда профилът на семействата, имащи възможност да теглят ипотечен кредит? 

 

По голямата част - над 4/5, са със средни за страната доходи. Съвсем малко, под 5 процента са както домакинствата със съвсем скромно заплащане, така и по-заможните. 

 

Най-често доходите им са между 1500 и 2500 лева и нямат кредити, нямат кредитна история. Обикновено имат една кредитна карта. Те са и предпочитани клиенти за банките. 

 

Нуждата от жилище кара семействата да взимат кредити, но днес те вече питат за абсолютно всички възможности да намалят разходите си. Включително и като намаляват срока за изплащане. Така например, две от всеки пет семейства изплаща със заем от банка едва половината от закупеното жилище, а срокът на кредита е под 20 години. 

 

Над трийсет години изплаща своето ново жилище само всяко 25-то семейство, ползвало за това пари назаем.