Оръжейниците не са получили заплатите си за февруари и април, както и аванса за май.

Нова вълна от протести се задава във ВМЗ-Сопот. Работниците отново излизат на стачка, защото за пореден път са оставени без пари. Те не са получили заплатите си за февруари и април, както и аванса за май.


И днес над 2000 работници от ВМЗ-Сопот се прибраха в домовете си без пари. По график на 28 май трябваше да получат заплатата за април. Така вече заводът им дължи три възнаграждения.


Много от работниците отново живеят на тъмно. От вчера EVN започнало да изключва тока им, защото няма с какво да го платят. Оръжейниците са притеснени, че се повтаря ситуацията от преди половин година. Сега отново готвят стачка. 


„Готови сме и трябва да бъде ясно на всички, които искат да ловят риба в мътна вода, че това нещо ще бъде факт и този път ще бъде много жестока стачката, защото хората няма какво да губят, обясни Димитър Атанасов от КТ “Подкрепа“ във ВМЗ-Сопот.


Синдикатите настояват и вторият опит за приватизация на завода да бъде спрян, докато на власт не дойде новото правителство, с което да преговарят.


Към момента 860 работници са съкратени от ВМЗ-Сопот. Едва 30 от тях са си намерили нова работа. 


Един от тях е Неделчо, който реже дървета и озеленява градинки.


„След 20 години трудов стаж във ВМЗ, където съм правил сандъци за военното производство, в момента работя в Община Сопот като старши специалист по озеленяване. Заплащането е колкото са ми плащали във ВМЗ”, обясни той.


Оръжейниците дават двуседмичен срок на идващото правителство да реши проблема със заплатите им. В противен случай ще блокират всеки ден подбалканския път София- Бургас. 


Репортер: Благой Бекриев