Това показват данните на ООН

Всяка година българите изхвърляме над 700 хиляди тона храна. Това показват данни на хранителната банка. В същото време всеки четвърти българин живее в нужда. Ето защо няколко столични училища се включиха в кампанията "Мисли, храни се, пести". Експерти от глобалната мрежа на ООН ще разясняват как да се храним разумно и как да не пилеем безценни ресурси.

  

Милиард и 300 милиона тона храна се пропиляват всяка година, показват данните на ООН в световен мащаб. По изчисления на организацията, един на всеки 7 души по света заспива гладен, а 20 хиляди деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад.


Сметките показват, че между 30-40% от цялото потребление на храна по света се хаби.


Основен проблем както у нас, така и извън пределите на страната ни се оказва неправилната консумация на храната. 


„Примерно хората използват много повече пакетирана храна, не гледат количествата.Не винаги могат да планират дали ще вечерят вкъщи, или не, което налага изхвърляне на готова храна”, обясни Марина Стефанова, която е част от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.
 
Заради недобро планиране търговските вериги също имат голяма вина за проблема, смятат експерти. От складовете се изхвърлят хиляди тонове храни с изтекъл срок на годност, с които  ако се използват навреме, биха могли да се изхранят хиляди хора. 


Друг проблем  се оказва недоброто съхраняване на храните от земеделските производители. 


Решението през детските очи съвпада напълно и със съветите на специалистите.


Какво е то – разберете от видеото.