Министър-председателят се срещна с генералния секретар на НАТО в Брюксел

Министър-председателят поиска подкрепа от българските евродепутати за договарянето на по-добри условия за България през следващия програмен период. Пламен Орешарски се срещна с част от тях по време на посещението си в Брюксел, за да ги запознае с приоритетите на своя кабинет.

 

Орешарски е посочил, че в бъдеще ще се гледа приоритетно на оперативните програми „Конкурентоспособност” и „Развитие на човешките ресурси”, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. По думите му администрацията ще наблегне върху ефективността на усвояването на евро средствата. Премиерът припомни анализите на служебното правителство, които очертават загуби именно в усвояването.

 

Премиерът информира евродепутатите за днешната си среща с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и посочи, че в утрешните си разговори с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще постави акцент върху еврофондовете. България ще изпълнява ангажиментите си към НАТО и операциите на Алианса, стана ясно след разговора с Расмусен.

 

Среща с Пламен Орешарски отказаха евродепутатите от групата на ГЕРБ в ЕНП, които заявиха, че биха го направили само за да го поздравят за подадена оставка. Освен това министър-председателят бе посрещнат от група протестиращи пред сградата на българското представителство в Брюксел, които се присъединиха към призивите за оставка от протестите в България. От правителствената пресслужба обявиха, че в програмата на премиера е предвидена среща със сънародници от белгийската столица, подкрепящи протестите.