Основният проблем е философията на отношенията между клиента и доставчика, смята депутатът

Таксата за повторно включване на тока е незаконна, заяви в предаването „Здравей, България”  заместник – председателят на Енергийната комисия към парламента Явор Куюмджиев. 

 

„Има член в Закона за енергетика, който казва, че след отпадане на условието за прекъсване на подаване на електричество, съответният доставчик е длъжен да включи потребителя. Те самите го наричат „услуга”, но за мен тя е икономически необоснована и технически безсмислена”, заяви още депутатът от „Коалиция за България”.

 

Според него изобщо не трябва да се плаща за повторното включване към мрежата.

 

Основният проблем според Куюмджиев обаче е „философията на отношенията между клиента и доставчика”. 

 

„Досега в нашата държава съответният монопол винаги е имал предимство. Той е този, който го гледаме като златна кокошка, сакън да не го обидим или нещо да му се случи. Винаги сме забравяли за хората. А идеята е именно да се помогне на хората да имат предимство пред монополите”, заяви Куюмджиев. 

 

Според експерта от сдружение ДНЕС Георги Христов отрасълът като цяло е много болен.

 

„Трябват радикални мерки, за да бъде оздравен. Най-много оплаквания срещу енергодружествата са свързани именно с таксата при прекъсването на тока. Нещата граничат с терор, който упражняват съответните енергоразпределителни дружества към своите клиенти”, смята Христов. 

 

По думите му тази такса не е уредена в нормативната уредба. 

 

Според Куюмджиев трябва да се уреди въпросът и с качеството на тока. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!