Скоро къщите им ще се окажат между завод за боклуци, бъдещо гробище и лаборатория за изотопи

Жителите на столичния квартал „Филиповци” са пред бунт. Причината – съвсем скоро къщите им ще се окажат заключени между завод за обработка на боклуци, бъдещо гробище и лаборатория за производство на радиоактивни изотопи. Всичко това се строи върху едни от най-плодородните почви в София, които в момента са засети с житни култури. 

 

До преди 40 години „Филиповци” било село до София. Хората се прехранвали от нивите си, върху които по-късно изникнал сегашният квартал "Люлин". След това била изградена ромската махала. А след това и заводът за боклуци. На хората все пак им останали нивите от другата страна на квартала. Сега обаче общината иска да вземе и тях, за да построи гробище с крематориум и лаборатория за производство на радиоактивни изотопи.

 

Хората се страхуват, че вече изградената лаборатория за производство на радиоактивни изтопи застрашава околната среда и живеещите наблизо.

 

А докато лабораторията за радиоактивни изотопи се строи, напредва и идеята засетите с житни култури ниви на тези хора да се отнемат, за да се построи върху тях гробище с крематориум.

 

Хората обаче казват, че надеждата им постепенно умира, защото нито един от хората в Столична община, които взимат решения за квартала им, не живее във „Филиповци” или близо до там.