69 души са били убити от терористите в мол в Найроби

Трети ден продължава кризата със заложниците в Кения. Терористи от ислямистката групировка „Ал Шабаб”, все още са барикадирани в мол в столицата Найроби и държат неизвестен брой хора. В последните часове кенийските спецчасти провеждат поредна офанзива за неутрализиране на нападателите, които вече убиха 69 души.

 

По последни данни терористите ползват бронираните стъкла на офис на банка в търговския център, за да удържат на атаките на силите за сигурност. Има опасения, че много малка част от взетите за заложници хора са все още живи. Именно по тази причина беше взето и решението за масирана офанзива на спецчастите. Съществуват и подозрения, че нападението срещу мола може да е опит за отвличане на вниманието и да се подготвя друг, още по-мощен удар.

 

Почти сигурно е, че броят на жертвите ще нарасне значително, тъй като има множество трупове по етажите на мола, които се контролират от терористите. Сомалийската групировка „Ал Шабаб” пое отговорност за жестокото нападение като посочи и причината – кенийската военна намеса в Сомалия на страната на правителството в борбата с ислямистите, водени от именно от „Ал Шабаб”.

 

Екстремистите обявиха и  че в ударната група, която атакува мола в Найроби има бойци от Финландия, Канада, Съединените щати и Великобритания. „Ал Шабаб” е създадена в средата на първото десетилетие на века като въоръжено крило на Съюза на ислямистките съдилища и оттогава насам е отговорна за редица атентати на африканския континент. Поддържа изключително близки взаимоотношения с Ал Кайда, като на практика двете групировки са едно цяло.