Жената е обявена за издирване по искане на Кения

Интерпол обяви за издирване гражданката на Великобритания - Саманта Лютвейт, заподозряна в съпричастност към терористичния акт в търговски център в Найроби.


Международната организация разпространи вчера международна заповед за издирването на 29-годишната британска гражданка, наричана Бялата вдовица, по искане на Кения, съобщава БГНЕС.


Жената е обявена за издирване "по искане на Кения, чиито власти я обвиняват в притежаване на експлозиви и престъпен заговор за извършване на углавно престъпление през декември 2011 г."

 

Червената бюлетина, както са известни тези искания на Интерпол, задължава силите на реда в страните, членуващи в организацията да задържат издирваното лице и да го екстрадират.


Лютуейт е вдовица на Джърмейн Линдзи - един от четиримата бомбаджии, извършили атентатите в Лондон през юли 2005 г., при които бяха убити 52 души, а ранените бяха стотици. В британската преса се появиха голям брой спекулации за нейната роля в драмата със заложниците в мола „Уестгейт” в Найроби, след като министърът на външните работи на Кения съобщи, че сред щурмоваците на ислямистката групировка „Ал Шабаб” има и британска поданичка. По-късно президентът Ухуру Кениата заяви, че тази информация не може да бъде потвърдена. Издаването на червена бюлетина от Интерпол за издирването на Саманта Лютуейт от четвъртък обаче говори друго. 

 

От „Ал Шабаб” опровергаха информацията.