Барак Обама отмени две спирки от посещението си в Азия

В Съединените щати продължава политическата безизходица след спряното финансиране на федералните дейности. Президентът Барак Обама обвини републиканците за първото от 17 години насам блокиране на работата на правителството.

 

Засега няма признаци, че може да се намери изход от политическата криза. Заради спрялото финансиране Барак Обама отмени две спирки от своята отдавна планирана четиридневна обиколка из Югоизточна Азия.

 

От Белия дом съобщиха, че логистично няма да е възможно президента да посети Малайзия и Филипините. Заради липсата на бюджет, около 800 хиляди служители или близо една трета от федералните чиновници не отидоха на работа. Националните паркове, музеите и много федерални сгради са затворени.

 

Важните администрации като въздушните диспечерски служби, граничните патрули и инспекциите по храните обаче продължават работа. Държавният департамент също продължава да обработва паспорти и да издава визи, защото тези услуга се финансира от таксите на кандидатите за визи. Американските посолства и консулства по света също работят.

 

Президентът Обама обвини за блокирането на федералните служби републиканците като заяви, че "една фракция от партията е отговорна, защото не ѝ е харесал един закон". Държавният глава допълни, че политическите му опоненти са тръгнали на идеологически кръстоносен поход за недопускане на здравеопазване, достъпно за милиони американци. Белият дом отхвърли междувременно предложение на републиканците за частично финансиране на националните паркове, програмите за ветерани и бюджета на столицата Вашингтон.