Трябва да бъдат създадени условия бежанците да се издържат сами, твърди еврокомисарят

Страната ни има нужда да се отпуснат още средства заради казуса с бежанците. Малко вероятно е бежанците утре да си тръгнат обратно в родината си - затова трябва да им създадем условия сами да се издържат у нас, каза на пресконференция Кристалина Георгиева, еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи заедно с председателя на БЧК Христо Григоров и новия ръководител на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев предаде Агенция „Фокус”.

 

Трябва да сме готови да ги приемаме, това е наше задължение. Трябва да се стараем колкото се може по-бързо да създадем условия те сами да могат да се издържат. Колкото повече работим за това тези, които имат капацитета да работят, толкова по-лесно за тях и за България”, добави тя.

 

"Прогнозите са за 11 000 души бежанци в България, а може да са и повече", каза еврокомисарят. "Моите впечатления са такива, че случващото се тук е същото навсякъде. Бежанците са предимно жени и деца, над 50% от тях са деца. Хората бягат, за да спасят децата си. В Ливан бежанците са 770 000 души, но не затварят границата си", подчерта тя.

 

Грижата за бежанците е грижа на страните, подписали Конвенцията за бежанците. България е получила 15 милиона евро от комисията, от които 2,6 милиона лева са помощ за справяне с бежанците. Тази сума е малка. В началото на седмицата пратихме екип в България, Малта, Гърция, за да направят препоръка и министрите на външните работи да вземат положително решение. Страната ни има нужда от тази помощ – да се отпуснат още средства за България”, посочи Георгиева.

 

Те постъпват в рамките на един месец и трябва да бъдат усвоени в рамките на шест месеца. България работи за апликация в комисията за догодина, по-догодина, когато ще трябва да работим по посрещането на този проблем”, добави еврокомисарят.