Решението идва по-малко от година преди референдума за независимост на областта

Коалиционното правителство във Великобритания смени министъра за Шотландия, по-малко от година преди референдума за независимост на областта от Обединеното кралство, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Кабинетът на Дейвид Камерън съобщи, че е назначил Алистър Кармайкъл като нов министър за Шотландия на мястото на Майкъл Мур. Предвиждат се и по-широки промени сред държавните министри в близко бъдеще. 

 

И двамата са от партията Либерални демократи, която има 11 депутати, представляващи шотландски избирателни райони в британския парламент спрямо едва един от консерваторите на Камерън.

 

Енергичната, но относително дискретна защита от страна на Мур на целостта на Великобритания беше уместна през последните три години, но сега е нужна по-борбена кампания”, заяви правителствен източник пред Ройтерс.

 

Министерството за Шотландия оставя голяма част от ръководенето на ежедневните шотландски дела на регионалното правителство в Единбург, но представлява шотландските интереси в области като външната политика и отбраната. То води и кампания за оставане на Шотландия във Великобритания.

 

Консерваторите на премиера Камерън, Либералните демократи и Лейбъристката партия също водят кампания за запазване на статуквото, което предоставя на Шотландия широка автономия в рамките на Обединеното кралство, отбелязва Ройтерс.