Според Нидал Алгафари има голяма разлика между бежанския и хуманитарния статут

Бунтове срещу бежанците не са организирани и няма да бъдат организирани. Ние ще протестираме срещу бездействието на властта”, заяви в студиото на „Здравей, България” заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

От Държавната агенция за бежанците не са осигурили дежурен администратор, лекар и преводач. Бежанците не могат да потърсят помощ от никого, не говорят езика. Трябва да се направи и ясно разграничение между нелегалните имигранти и бежанците. Едните са хора, които бягат от Сирия, за да се спасят, но ако става въпрос за хора от Чад, които са дошли да търсят препитание в Европа, тогава е много по-различно. За 600 000 евро на година няма нито един мобилен лекарски кабинет. Българските граждани им плащаме те да са готови, а те не са”, добави Джамбазки.

 

На същото мнение е пиар експертът Нидал Алгафари, който сподели, че в лагерите липсват административни лица, които да помагат на бежанците. „Няма лекари, никой не говори арабски език. Стига се до абсурди, при които майка не може да обясни, че детето ѝ е болно. Това може да доведе до хуманитарна криза. Няма проблем с храната или дрехите – Българите дават много, но просто няма кой да организира дарението, така че да стигнат до правилните места”, обясни той.

 

Алгафари бе категоричен, че даването на хуманитарен статут заковава бежанците в България. „Ако обаче бъде предоставен статут на бежанец, то хората почти незабавно заминават. Между двете има разлика. Самите сирийци не знаят какво получават, мислят си, че като получат документите, са готови да заминат за Германия. Много често обаче не е така”, каза пиар експертът.

 

Джамбазки коментира често срещаната измама в подготвянето на документи за бежански статут. „Ако се откаже, тогава просто се сменя едното име. Така се получава затворен кръг, в който те са винаги в изчакване на отговор. Тези хора нямат никакъв статут”, каза заместник-председателят на ВМРО.

 

Нидал Алгафари от своя страна поясни, че тези хора най-често нямат намерение да напуснат страната ни. „Повечето организирани бежанци от Сирия се опитват да минат транзитно през България към Германия. Спира ги единствено този статут, който им се дава. Има разлика между това да си бежанец и да ти осигурят закрила – а определянето много зависи от първото им интервю след границата. Ако кажат, че са били преследвани, те стават бежанци. Но ако кажат, че са изплашени, тогава получават само закрила и трябва да останат тук”, завърши той.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.