Според тях отстраняването на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина е политическо

Изказване във връзка със Здравния фонд за лечение на деца в чужбина на здравния министър Таня Андреева провокира пациентски организации и по-специално - представители на Българския дарителски форум.

 

В последните шест години работихме за подобрение на работата във Фонда. Проблемът е, че министър Андреева се опита да замаскира едно политическо уволнение на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина с лъжи”, каза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова в студиото на „Здравей, България”.

 

Тя категорично заяви, че най-съществената лъжа, която подкопава доверието във Фонда, е забавянето на молби. „Няма забавени или забравени деца от Фонда. Да, има такива, които трябва да претърпят още изследвания или чакат дати от чужди клиники. Лечението на децата не е еднократно решение, а процес. Втората лъжа на министър Андреева е свързана с бюджета на Фонда. Според нея той е бил разписан само до средата на годината, което не е вярно”, допълни Величкова.

 

Тя коментира и увеличените разходи на Фонда. „Дано Министерството на здравеопазването вземе под внимание факта, че Фондът харчи повече средства, защото покрива медицинските изделия за децата. Все повече деца кандидатстват не за спешно лечение в чужбина, а за лечение у нас. То не се поема от Здравната каса, а от Фонда. Следващата лъжа е във връзка с историята на Стефани. Министър Андреева е казала, че ще повлияе на Обществения съвет да следи отблизо случая. Това няма как да бъде истина, защото правилата на съвета са направени така, че да не може да се толерира протежирането, а да се следват ясни правила”.

 

Четвъртата неистина, която изтъкна министърът на здравеопазването, е свързана с административните нарушения, които са извършени от Фонда. Според нея са сключвани граждански договори, които са дублирали дейността на Фонда, но това не е истина”, завърши директорът на Здравния фонд за лечение на деца в чужбина.

 

Целия разговор по темата може да гледате във видеото.