За мен няма съмнение, че е имало опит за фалшифициране на изборите, заяви тя

„В деня на размисъл по никакъв начин не съм нарушавала закона, а подадох сигнал”. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова в коментар за деня на размисъл преди изборите и случая с бюлетините в Костинброд.

 

След като в деня за размисъл преди последните парламентарни избори Манолова подаде сигнал в прокуратурата за 500 000 бюлетини в печатница в Костинброд, които според нея са готвени за манипулация на изборите, сега прокуратурата повдигна обвинение само на бившия главен секретар на Министерския съвет, който е подходил немарливо. И дума обаче не става за опит за манипулация на изборите.

 

Първоначално Манолова отказваше да коментира темата, тъй като е вносител на сигнала и не било коректно. 

 

„Ангажимент на прокуратурата е дали ще бъде доказано едно нарушение, или едно престъпление. За мен няма съмнение, че има опит за фалшифициране на изборите”, заяви Манолова. 

 

Тя обясни, че надпечатването на бюлетини не е престъпление според Наказателния кодекс и именно това според нея е несъвършенството на закона. 

 

Манолова беше помолена и за коментар на думите на колегата й от „Коалиция за България” Петър Кънев, който печата бюлетините за предишните избори и който твърди, че винаги има такъв надпечат, при всички избори, но никога хората не са разбирали. Манолова обаче настоя, че не е ясно колко бюлетини вече са били потеглили към избирателните секции. 

 

„Според мен и мои колеги не само на тези избори, а и на президентските и на много местни избори, се извършваха злоупотреби с бюлетини, които се напечатваха в свръхколичества и се използваха на изборния ден”, заяви Манолова. 

 

Запитана дали е била употребена в деня за размисъл, Манолова отговори, че не е. 

 

„Това се случи по времето, когато империята Борисов-Цветанов изглеждаше непробиваема и едва ли друг гражданин би се осмелил да подаде сигнал”, заяви заместник-председателят на НС.

 

Що се отнася до Изборния кодекс, Манолова подчерта, че в проекта са заложени текстове, които да не разрешават повече „печатари като тези в Костинборд да си печатат 500 000 бюлетини, които да си съхраняват безконтролно в печатницата или в други помещения”.

 

„Предлагаме да бъде въведено машинно гласуване, но дотогава бюлетините трябва да бъдат печатани от печатницата на БНБ или под неин контрол”, заяви Манолова.

 

От „Коалиция за България” смятат още, че бюлетините трябва да имат номера. 

 

Що се отнася до искания вот на недоверие към кабинета „Орешарски”, Манолова коментира, че не вярва да има проблеми с кворума в парламента днес. 

 

„Самият факт, че коментираме темата обаче, означава, че с действията си ГЕРБ девалвираха политическата система”, допълни Манолова.