Това съобщи украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост

До края на годината Украйна може да се откаже от закупуването на руски газ, съобщи украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Едуард Ставицки.

 

„Считаме, че до края на годината вече може въобще да не купуваме руски газ”, заяви министърът.

 

По данни на руското Централно диспечерско управление на топлинно-енергийния комплекс на 8 ноември Украйна е спряла да купува руски газ. Причина станаха разногласията между "Нафтогаз" и "Газпром" по приемно-предавателния протокол за октомври, заявява пред ИТАР-ТАСС информиран източник. Очаква се Украйна да възобнови вноса до една-две седмици след уреждане на спора между "Газпром" и "Нафтогаз" по октомврийското плащане, заявява експертът и бивш говорител украинската Валентин Землянски.

 

"Газпром" твърди, че украинската компания му дължи над 1 милиард долара за доставките през октомври и бе поставил срок - до края на работния ден за банките на 7 ноември. "Нафтогаз" изостава и с плащането за август.

 

Последният сериозен газов спор между двете страни се усети сериозно и у нас. През януари 2009 г., България остана без доставки на синьо гориво за 13 дни, а топлофикациите имаха сериозни проблеми с подаването на топлина към абонатите си.