Марин Льо Пен и и Герт Вилдерс определиха съюза си като исторически

Партиите на френските и холандските евроскептици се обединиха преди изборите за членове на Европарламента догодина. Френският национален фронт на Марин льо Пен и холандската Партия на свободата на Герт Вилдерс готвят общи листи за изборите. Двамата лидери обявиха, че искат да изтръгнат властта от ръцете на европейските структури в Брюксел.

 

Льо Пен и Вилдерс определиха съюза като "исторически". И двамата са на позиции, че Европа е прекалено толерантна към исляма и нелегалната имиграция.

     

„Общото между нас е, че не искаме Брюксел да решава всичко. Искаме да си върнем властта сами да контролираме границите си, властта сами да управляваме парите си. Искаме парламентите ни да са на първо място, а не заповедите от Брюксел”, обясни лидерът на холандската Партия на свободата.

 

Много анализи сочат, че се очаква на изборите през май 2014 г. евроскептичните партии да спечелят повече депутатски места, отколкото имат в сегашния Европейски парламент. В исторически план националистическите и анти-имигрантските партии в Европа са фрагментирани, с платформи специфични за проблемите на отделните държави.

 

Не е ясно докъде може да стигне обединението. Вилдерс призна, че добре познатият и у нас с анти-имиграционната си позиция британец Найджъл Фарадж е отклонил поканата да се присъедини към френско-холандкия алианс.