Очаква се цената на находката да достигне рекорда от 9 милиона долара

Останките от два динозавъра, вкопчени в битка до смърт, ще бъдат продадени на търг в Ню Йорк. Рядката находка, която учените датираха от преди 68 милиона години, се очаква да достигне рекордната цена от 9 милиона долара


Двойката биещи се динозаври е била открита в щата Монтана през 2006-а година. Това са най-добре запазените вкаменелости от огромните създания, живели на Земята преди милиони години. Сред останките им има дори части от кожа, обясниха учените, които са ги изследвали и направили ДНК-анализи. 


Единият от скелетите е на цератопс - тревопасно влечуго, близко с безгръбначните. То е живяло преди 84 милиона години. Този вид динозавър е бил дълъг 7 метра и тежал 2,5 тона. 


Другите вкаменелости са на нанотиранус или огромния месояден тиранозавър рекс. Той бил с тегло 5-6 тона и дълъг 13 метра. 


Според изследователите двойката биещи се създания е една от двете открити до момента битки между тревопасен и месояден динозавър. Най-скъпите вкаменелости на тиранозавър рекс бяха продадени на търг през 1997-ма година за 8 300 000 долара.