Какви са критериите на Академията за мода, разказва проф. Стойков

За пети пореден път бяха наградени най-елегантните българи у нас. Модни икони за 2013-а година станаха дизайнерът Жени Живкова, актрисата Теодора Духовникова, моделът Мариан Кюрпанов и водещата Ива Екимова.


Критериите на Академията за мода са по-сериозни. Освен стил и елегантен външен вид, висок професионален успех, култура и добра репутация. Пет за първите десет за най-популярните личности в България според Форбс са наши модни икони за последните години – започваме от Димитър Бербатов, Мария Илиева, Графа, Миро и Лили Иванова”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” модният анализатор проф. Любомир Стойков.


На въпрос дали могат непопулярни лица да станат модни икони, Стойков отвърна, че всеки може да претендира за модна икона, но въпросът е дали ще бъде одобрен.


Той обясни кръговете, през които се минава, за да се стигне до финалната класация за най-елегантни българи.


"За първи път в класацията има категория „Дизайнер”. „Без да ми се обижда никой от дизайнерите, много от тях не дават добър личен пример с начина си на обличане. И възниква въпросът как ти може да учиш другите или да се грижиш за тях като не изглеждаш добре”, коментира проф. Любомир Стойков.


Наградата е дело на най-добрия български бижутер Анжело Красини и представлява плактина с гравирани върху нея образи на световни модни икони – Ив Сен Лоран, Джаки Кенеди, принцеса Даяна, Онасис, Мерилин Монро, Джорджо Армани, Кристиан Диор.


Целия разговор гледайте във видеото.