Предполага се, че интелектът й се основава на калциева сигнална верига от клетки

Учени от университета в Западна Австралия установиха, че растенията от вида Mimosа pudica могат да помнят и да научават неща, досущ като някои животни. Листата им реагират на допир и се свиват, за да се предпазят от хищници. Но в същото време те се научават да не реагират по същия начин, когато върху тях попаднат дъждовни капки, информира в. „Дейли мейл”, цитиран от БТА.


Учените предполагат, че техният интелект се основава на калциева сигнална верига от клетки. Специалистите са установили, че мимозите сами се обучават въз основа на опита си как да оцелеят.


Когато мимозата е „обезпокоена” определени области от клетките биват стимулирани да отделят калиеви йони, които „изпомпват” водата от клетките. Получава се загуба на налягане и свиване на листото.


Но според австралийските учени това не е просто рефлекс. Тази реакция на мимозата се контролира от нейната краткосрочна и дългосрочна „памет”.


Екипът използвал специални гутатори, които пускали капчици вода по листната маса. Растенията спирали да се свиват, веднъж след като научели, че водата не им е враг. Те възприемали новите знания много бързо, за броени минути и ги помнели със седмици, дори и при промяна на околните условия.