Началото на годината е последен шанс да си купим изгодно жилище, уверяват брокерите

Началото на годината е последен шанс да си купим жилище на добри цени, обявиха брокери пред Новините на Нова. След спада през 2013-а, до месеци се очаква голямо поскъпване на имотите. Затова според експерти моментът е подходящ и за инвестиция в недвижимо имущество.

 

Цените на имотите тази година ще скочат в рамките на 2 до 10 процента – по прогнози на различни агенции. Всичко зависи от качеството и локацията на жилищата.

 

Ако е качествено, в добро състояние, възможно е да има няколко процента ръст в цените в рамките на годината”, коментира маркетинг мениджърът в компания за недвижими имоти Калоян Богданов.

 

Въпреки че в момента има изгодни оферти, преди поскъпването - пазарът  все още е ограничен. 80% от купувачите търсят имот не с цел инвестиция, а за собствени нужди. „Кризата не е отшумяла, все още няма много купувачи, сделките не са лесни, както преди кризата”, допълва Богданов.

 

Потенциалните клиенти обаче не вярват на обещанията на брокерите за ниски цени преди драстичния скок. От агенциите за недвижими имоти очакват спад в лихвите по кредитите. Според тях това ще активизира клиентите и ще раздвижи пазара.

 

По данни на Националния статически институт средната пазарна цена на жилищата в страната през изминалата година е около 900 лева на квадратен метър. Традиционно най-високи са цените в София и Варна – около 1300 лева на квадратен метър. И въпреки че сега е добър момент за покупка на имот, клиентите трябва да се съмняват в оферти с прекалено ниски цени и да търсят съвета на лицензирани агенции с утвърдена репутация, за да предпазят от измами.