Това реши ръководството на социалистическата партия

Членството на Георги Първанов и негови сподвижници в БСП ще бъде прекратено. Това реши ръководството на Българската социалистическа партия.


Вчера изтече срокът, който то даде на АБВ да се откаже от самостоятелно участие на европейските избори.

 

Бившият президент и бивш председател на БСП Георги Първанов отказа да се покае за решението да регистрира самостоятелна листа, начело с Ивайло Калфин за евровота. 

 

Така според неговите съпартийци те са нарушили уставните правила, според които не бива да се работи срещу единството в партията и да се нарушава нейната програма. И реално се самоизключили от нея. 

 

Постъпката на Първанов и хората му срещнала възмущението на редовите социалисти. На 160 от местните партийни конференции приели декларации срещу АБВ. 

 

Пленумът на БСП формално ще отстрани нарочените в събота. Все още обаче не е ясно кои ще бъдат наказани.

 

Георги Първанов, Румен Петков и останалите червени двигатели на АБВ са поканени на заседанието, където, при желание от тяхна страна, ще бъдат изслушани.

 

Социалистите не приемат версията на новите си опоненти, че всъщност работят за по-силен европейски резултат на левицата.

 

Националният съвет на БСП в събота ще утвърди и кандидатите за европейски депутати. С най-много номинации са лидерът Сергей Станишев, Георги Пирински, Илияна Йотова, Янаки Стоилов.