По думите му в обществото едва ли има по-дискутирана тема от това как да гласуват

Гласуването на избори да стане задължително. Тази и още две промени в изборните правила да бъдат решени на референдум от българския народ, поиска Президентът Росен Плевнелиев. В обръщение към нацията държавният глава подчерта, че само така ще бъде прекратена порочната практика за купуване на гласове.

 

В обръщението си президентът ясно маркира трите промени, които иска да бъдат направени в изборния кодекс. 

 

В предложението си Росен Плевнелиев отбеляза, че е най-добре националното допитване да се проведе заедно с гласуването за избор на евродепутати през май тази година, за да се спестят средства. Според него промените ще спрат порочните практики за купуване на гласове и ще имат пряк ефект за най-пълно реализиране на волята на избирателите. Позицията си за задължително гласуване на избори Плевнелиев аргументира така: 

 

„Задължителното гласуване е инструмент, с който ще противодействаме на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот. Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на тези гласове”.

 

Според президента въвеждането на мажоритарен вот и електронно гласуване ще мотивират повече българи да упражнят законното си право, особено тези, които са зад граница. Неучастието в избори на почти половината от имащите право на глас е неприемливо и налага радикални промени, допълни още Росен Плевнелиев. 

 

Той призова депутатите да вземат решение за провеждането на референдум, което ще стабилизира институциите в България и ще повиши общественото доверие.

 

Идеята за въвеждане на задължително гласуване винаги е предизвиквало спорове сред политическите партии.

 

Каква e позицията на парламентарно представените сили гледайте във видеото.