Брюксел иска да се увери, че властите в Киев се ползват с подкрепата на мнозинството

Срещата ЕС-Украйна, на която може да бъде подписано отложеното от Киев Споразумение за асоцииране, може да се състои през март, съобщи европейското издание на Wall Street Journal.

 

Представител на Европейския съюз заяви, че съвещанието с украинските власти може да се проведе още следващия месец. На нея ще бъде подписано отложеното по-рано търговско-икономическо споразумение, твърди изданието.  

 

Според Wall Street Journal едновременно с това на Украйна ще бъде предоставена финансова помощ, надхвърляща 20 млрд. евро. Парите се отпускат за срок от 7 години.

 

Междувременно обаче от Брюксел коментираха, че искат да се уверят, че новите власти в Киев се ползват с подкрепата на мнозинството украинци. Евросъюзът е готов да води преговори по подписването на Споразумение за асоцииране само след като в страната се проведат президентски избори, заяви говорителят на Европейската комисия Оливие Байи.

 

„Преходният процес в Украйна трябва да доведе до президентски избори на 25 май, които на свой ред да доведат до сформиране на ново правителство. Тогава ще можем да водим нови преговори с украинските власти”, обясни европейският представител, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

Байи отбеляза, че това не означава, че временното правителство на Украйна няма да е легитимно за ЕС. „Но искаме да обсъждаме споразумението с новото правителство, за да сме сигурни, че то се ползва с пълноценната подкрепа на мнозинството”, подчерта говорителят на ЕК.