Повишената сексуална активност засипва мозъчните клетки с кислород

Следващия път, когато вашата половинка отхвърли поканата ви за интимни ласки под претекст, че не е в настроение за това, й кажете, че това ще я направи по-умна. Въпреки че този довод звучи по-скоро като находчива стратегия, отколкото като научнообосновано становище, психолози доказват, че правенето на любов може да повиши интелигентността. Това е допълнение към предишно изследване, което показва, че сексът не само спомага за намаляването на стреса, но и изгаря калории.

 

Последното изследване, проведено върху мишки, установи, че сексуалният акт значително увеличава създаването на неврони, разположени в хипокампуса – зона от мозъка, отговорна за формирането на дългосрочната памет. В същото време възспирането на мишките от полов контакт води до спад в тяхната интелигентност, твърдят психолозите от Университета в Мериленд.

 

„Открихме, че независимо от това, че е имало производство на нови неврони, придобитите по време на експеримента когнитивни способности намалели, след като мишките били подложени на дълги периоди без сексуална активност”, уточняват учените.

 

Повишената сексуална активност засипва мозъчните клетки с кислород, отбелязват те. Невроните са специален вид клетки, които изграждат основата на нервната система. 

 

Други доказателства в подкрепа на откритието идват от университета Конкук в Южна Корея. Според корейското изследване сексът повишава интелектуалните способности.

 

Сексуалната активност предпазва процеса на създаването на неврони в хипокампала от прекомерния стрес, който му влияе негативно.

 

По тази причина при по-възрастните двойки, които са сексуално активни, има по-малка вероятност да заболеят от деменция.