Папа Франциск и Едуард Сноудън също са в списъка

Владимир Путин е в списъка на номинираните за Нобеловата награда за мир за 2014 г., съобщават световните агенции. По традиция Нобеловият комитет и тази година не разкри кандидатите, само посочи броя им – 278. Самоличността на номинирания обаче могат да оповестят онези, които са го предложили, а руският президент бе номиниран от високопоставени руски представители през октомври заради ролята му в сирийската криза.

 

Путин позволи да се избегнат американски военни удари срещу Сирия в отговор на атака с химическо оръжие в Дамаск, при която пострада цивилно население. За това помогна идеята на Москва химическият арсенал на режима на Башар Асад да се постави под международен контрол, припомня БТА. Шансовете на руския държавен глава обаче изглеждат ограничени след последните развития в Украйна, където той е заподозрян, че е изпратил руски войски, за да установи контрол над полуостров Крим, коментират от Франс прес.

 

Голямо вероятност да са сред номинираните има и за кандидатурите на папа Франциск, бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, разкрил за програмите за електронно следене, и пакистанката Маляля Юсуфзай, която бе простреляна в главата от талибани заради борбата й за правото на момичета на образование.

 

На днешното си първо за годината заседание Нобеловият комитет съкрати списъка на кандидатурите до между 25 и 40 и ще го свие допълнително до около десетина кандидати до края на април. Носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде обявен на втория петък от октомври, а наградата ще се връчи на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел.