Те поискаха съдът да не зачете нито една от експертизите

Нови скандални разкрития по делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на радикален ислям в Родопите.


Адвокатите на подсъдимите разкриха в съда, че висшите лица, върху чиито експертизи се крепи основното обвинение срещу ислямските проповедници, са хора на ДАНС, без да имат необходимото богословско образование.


На финала те поискаха съдът да не зачете нито една от експертизите

 

Прокуратурата поиска само една ефективна присъда за имама на джамията в ромския квартал на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед, който вече е осъждан за проповядване на радикален ислям на 3 години, с 5-годишен изпитателен срок, който още не е изтекъл.


За човека, който разследващите сочат за ръководител на регламентираната у нас Саудитска организация, Ал Уакф ал Ислями и за Абдулах Селих държавното обвинение поиска условни присъди, а за останалите 10 имами – максимални глоби от по 5 000 лева.Адвокатите поискаха съдът да не зачете нито една от експертизите


Адвокат Васил Василев, който защитава трима от имамите, разкри, че основният експерт в процеса, вещото лице Александър Шунин, изготвил арабистката експертиза, е човек на ДАНС и няма необходимото образование по арабски език и ислямска религия. Месец преди доказателствата да бъдат приложени по делото, той е разполагал с компютърните файлове, иззети от подсъдимите. Останалите адвокати нарекоха обвинителния акт „измислица”, а част от подсъдимите заявиха, че делото е скалъпено, за да насажда религиозна омраза.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев