Искането на Крим за присъединяване към Русия е нелегитимно, смята украинският премиер

Украйна е готова да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС, колкото е възможно по-скоро, заяви в Брюксел изпълняващият длъжността премиер на страната Арсений Яценюк.

 

Решението на сваления от власт президент Виктор Янукович и неговото правителство да отложат сключването на същото споразумение предизвика масовите антиправителствени протести в Киев и други градове, които прераснаха в тежка обществено политическа криза.

 

„Украинското правителство е решено да подпише Споразумението за асоцииране. Готови сме да го направим колкото се може по-скоро”, каза Яценюк, цитиран от Франс прес.

 

След среща с лидерите на Евросъюза в белгийската столица украинският министър-председател коментира и последните развития около Крим. По думите му решението на парламента на автономната република да поиска присъединяване към Руската Федерация е нелегитимно. Според него насроченият за 16 март референдум в територията няма никаква правна основа.

 

Наред с това Арсений Яценюк призова Москва да не подкрепя онези, които стимулират сепаратизма в Крим и отново настоя руските части да се завърнат в базите си, предаде БГНЕС. Премиерът добави, че ако ескалацията в републиката продължи, правителството в Киев и въоръжените сили ще реагират според конституцията на страната.

 

На срещата в Брюксел европейските лидери обсъдиха възможностите за налагане на европейски санкции на Русия заради намесата й на полуострова. От Вашингтон вече обявиха, че въвеждат визови ограничения за официални представители във връзка с интервенцията. 

 

Киев и ЕС разчитат на мирно разрешаване на конфликта в Украйна, заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Яценюк, предаде РИА Новости. От думите му стана ясно, че на срещата е обсъдено, как да се намери начин това да стане само с политически и дипломатически средства.