В Симферопол се появиха и казаци, които охраняват административните сгради

Крим се цепи от Украйна. Парламентът на автономната република реши тя да влезе в състава на Руската федерация. Другата седмица ще се проведе референдум по темата. Решението на местния парламент е нелегитимно според властите в Украйна.

 

Това, което се промени в Симферопол, е появата на казаците. Те се отличават единствено по своите калпаци и охраняват административните сгради. Като изключим това, всичко в града тече нормално. Охраната около казармите на украинската армия и морската пехота изчезна.

 

Няма митинги или събирания на хора, освен пред входа на една от казармите, където традиционно се събират хора с Георгиевски оранжево-черни ленти на ревера, които са символ на руската бойна слава. Украинските войници не могат да излизат в града.

 

За трети път в Крим сменят датата на референдума. Предишната дата беше 30 март, а по-рано беше през май. В Севастопол хората се определят като руснаци, но третият елемент в ситуацията са кримските татари, които са против отделянето от Украйна. За тяхната съдба загриженост показаха турските власти.

 

Има информация и за втори разговор между Обама и Путин.